Pas lekelerinin nasıl çıkarılacağını öğrenmek sabır, doğru leke çıkarıcı ve biraz bilgi gerektirir. Ticari bir leke çıkarıcı kullanabilirsiniz , ancak işi aynı şekilde halledebilecek daha güvenli, doğal çözümler vardır.
Bu yazımızda sizlere olarak, pas lekesi nasıl çıkartılır sorusunun cevabını tecrübelerimize dayanarak sizi aydınlatmaya çalışacağız. yılların deneyimini, doğal çözümleri okurlarımızla paylaşmaktadır.
Çamaşır makineniz genellikle pas lekelerini çıkaramaz ve çamaşır suyu ile çıkarma denemeleriniz, pas lekelerini kalıcı hale getirebilir. Leke tamamen çıkmadan giysinizi kurutucuya atarsanız, ısı lekeyi kalıcı olarak sabitleyebilir. Sonuç olarak, pas lekelerini çıkarmak istiyorsanız, giysiyi yıkamadan önce elle yapmanız gerekecek. Bu test edilmiş ipuçlarıyla giysilerin nasıl pas lekelerinden kurtarabileceğinizi öğrenin.
Giysilerdeki lekeleri çıkarmaya çalışmadan önce, etiketteki bakım talimatlarını ve uyarıları okuyun . Pamuk, pamuk karışımları ve sentetikler gibi kumaşlardaki pas lekelerinin çoğu aşağıdaki talimatları izlerseniz kolayca çıkacaktır. Belirli bir kumaşın nasıl işleneceği konusunda şüpheniz varsa, önce tercih ettiğiniz leke çıkarıcıyı nokta test edin.
İşte başlamanıza yardımcı olacak birkaç ev yapımı leke çıkarıcı tarifi;
Limon suyu, aynı zamanda güvenli bir ağartma maddesi olan doğal, antibakteriyel bir temizleyicidir; tuz, sıvıları da emen doğal bir aşındırıcıdır. İkisini birleştirdiğinizde, güçlü bir leke çıkarma formülü elde edersiniz. Koyu kumaşlar renk vermeyebilir, bu nedenle limon suyunu önce bir dikiş yerinde veya güvenli olup olmadığını görmek için göze çarpmayan bir noktada test edin.
Pas lekesinin üzerine tuz serpin, tuzun üzerine limon suyu dökün ve ardından giysiyi kuruması için düz bir şekilde yatırın. Güneşli bir günse, leke çıkarma sürecini hızlandırmak için giysilerinizi güneşte kurutun. Leke kalırsa işlemi tekrarlayın.
Kendi başına tartar kreması, pişirme için iyi olan tatlandırıcıdır. Aynı zamanda hafif bir temizleyicidir. Ancak kabartma tozu ve hidrojen peroksit ile birleştirdiğinizde güçlü bir ev yapımı pas lekesi çıkarıcınız olur. Doğal ağartıcıların ve tartar kremindeki asitlerin kombine leke çıkarma gücü, pası parçalayacak ve lekeyi çözecektir.
Bir tatlı kaşığı krema tartar, bir çay kaşığı karbonat ve birkaç damla hidrojen peroksit ile bir macun yapın. Hidrojen peroksitin solmaya veya renk değişikliğine neden olması durumunda pas lekesini çıkarmaya çalışmadan önce koyu renkli kumaşlarda nokta testi yapın. Güvenli olduğunu öğrendikten sonra, macunu lekeye uygulayın ve kumaşı iyice durulamadan önce 30 dakika boyunca leke üzerinde işlemesine izin verin. Giysinin kurumasını bekleyin ve lekeyi hala görüyorsanız işlemi tekrarlayın.
Hassas kumaşlardan veya yıkanamayan giysilerden pası çıkarmak için nazik olmanız ve kumaşı korumak için en hafif leke çıkarıcıları kullanmanız gerekir. İpek için lekenin üzerine limon suyu dökün ve üzerini tuzla kapatın. Leke çıkarma solüsyonunu beş dakika bekletin. Lekeli alanı temiz hale gelene kadar ılık suyla durulayın. Lekeyi çıkarmak için işlemi birkaç kez tekrarlaman gerekebilir. Leke çıkınca, ipek parlaklığını geri getirmek için bölgeye beyaz sirke sürün.
Yün üzerinde pas lekesi varsa, soda ile nemlendirilmiş temiz bir bezle kurulayın. Limon suyu ve tuzdan yapılmış bir macunu sürün ve kuruyana kadar bekleyin. Kurumuş macunu vakumlayın ve lekeyi kontrol edin. Leke hala görülüyorsa, bir fincan beyaz sirkenin üçte birini bir kasede iki yemek kaşığı bulaşık deterjanı ve bir fincan su ile karıştırın. Temiz bir bezi sadece sabun köpüğüne batırın ve lekeyi gidene kadar hafifçe silin. Yünü kurulayın ve giysinin havayla kurumasını bekleyin.
Acele etmeyin ve lekenin yayılmasını önlüyorsanız , halıdaki lekeleri çıkarmak zor değildir. Çabalarınızın işleri daha da kötüleştirmediğinden emin olmak için leke çıkarıcınızı kullanım dışı bir alanda nokta testi yapın. Bu doğal leke çıkarıcılarla başlayın.
Pas lekesi halının içinde yoksa veya çok derinde değilse, normal bulaşık sabunu halınıza zarar vermeden çıkarabilir. Bir tereyağı bıçağıyla halı liflerinden pası kazıyın ve gevşetin ve ardından lekeli alanı vakumlayın. Nemli beyaz bir beze biraz bulaşık deterjanı koyun ve pas lekesini birkaç kez silin. Leke bölgesini sabunlu suyla alın ve 10 dakika bekletin.
Sabunu ve pası emmek için nemli lekenin üzerine kuru beyaz bir bez veya kağıt havlu bastırın. Bezinizin yeni bir parçasını kullanın ve daha fazla pasın emilmediğini görene kadar işlemi tekrarlayın. Nemli bir bezle silin ve halınızın kurumasını bekleyin.
Tuz ve Sirke
Tuz ve sirke, sabunun ve suyun pas lekesini çıkaramama durumunda ekstra leke çıkarma gücü sağlar. Bir bezi damıtılmış beyaz sirkeye batırın ve lekenin üzerine sürün. Aşırıya kaçmayın yoksa leke yayılır. Artık pasın emildiğini görmeyene kadar lekeyi bezinin yeni bir kısmıyla hafifçe vurmaya devam edin. Nemli halının üzerine tuz serpin ve 30 dakika bekletin. Mümkün olduğu kadar çok nemi almak için alanı bir bezle kurulayın, ardından tuzu vakumlayın. Beyaz bir bez bulun, nemlendirin ve alanı silin.
Limon suyu, doğal ağartma etkisi ile pas lekelerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir kaseye limon suyunu dökün ve iki çay kaşığı tuz ekleyin. Limon ve tuz çözeltisine temiz beyaz bir bez batırın ve lekenin yüzeyini gevşetmek için lekeyi hafifçe silin. Limon suyunun daha derinlemesine inmesi için bezinizin temiz bir kısmını lekeye sıkıca bastırın. Beş dakika bekleyin ve lekeli alanı nemli bir bezle silin. Nemi emmesi için alanı kuru beyaz bir bezle hafifçe alın.
Pas lekeleri tekrarlayan bir sorunsa, sorunu gidermek için önleyici tedbirler almanız gerekir. Önce pas lekelerine neyin sebep olduğunu bulun. Metal masalarınızdaki veya sandalyelerinizdeki bacakların suçlu olduğunu fark ederseniz, bunları önlemek için mobilyanızla halınızın arasına bir şey koymanız gerekir. Mobilya ayaklarının altındaki plastik ayak başlıkları veya mobilya altlıkları pasın halıya ulaşmasını engelleyecektir.
Çamaşırlarda tekrarlayan pas lekeleri için, sorunu bulmak için daha derine inmeniz gerekir. Pas, çeşitli nedenlerle çamaşırlarınıza veya kurutucunuza bulaşabilir. İşte araştırabileceğiniz bazı alanlar.
Özellikle eskiyse, su ısıtıcılarında pas ve demir birikintileri oluşabilir. Pas parçacıkları gevşeyebilir ve çamaşırlarınızla birlikte yıkayıcıya girerek pas lekelerine neden olabilir. Durumun böyle olabileceğini düşünüyorsanız, bir sıhhi tesisat servisini arayın; çoğu su ısıtıcınızı inceleyecek ve temizleyecektir.
Birçok modern yıkayıcıda paslanmaz çelik küvetler bulunur, ancak bazı çamaşır makinelerinde porselen kaplamalı çelikten yapılmış küvetler bulunur. Yıkayıcınız yaşlandıkça, yüzey kırılabilir veya çizilebilir, bu da suyun çeliğe girmesine ve paslanmaya neden olabilir. Küveti bir el feneri ile inceleyin; Paslı alanlar bulursanız, yontulmuş ve çizik alanları onarmak için cihaz onarım boyasını kullanabilirsiniz.
Yıkayıcılar gibi, birçok kurutucunun emaye veya porselen kaplamalı çelik tamburları vardır. Kurutucu tamburundaki bir çip metali açığa çıkarabilir. Nemli çamaşırlar bu alanlara nemin girmesine ve paslanmaya neden olabilir. Kurutucu tamburunuzu inceleyin ve çıplak metali kapatmak için cihaz onarım boyası kullanın.
Evinize gelen su, beyazlarda sararmaya ve kırmızı veya kahverengi lekeler bırakmasına neden olabilecek yüksek düzeyde demir içerebilir. Kırsal alanlarda, yüksek seviyelerde demir kuyunuzdan gelebilir ve bazı şehir su sistemleri paslanıp paslanabilen dökme demir su boruları kullanmaya devam eder. Demir ve diğer mineralleri en aza indirmeye yardımcı olmak için bir su filtresi takmayı düşünün.
Sert zemin; mermer, fayans, doğal taş, kalebodur, parke, granit gibi yüzeylerde pas lekeleri ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Mermer yüzeylerde pas lekesi için silistre yönteminden başka seçeneğimiz kalmasa da, nokta testi yaparak deneme yapabiliriz. Aksi takdirde mermeri daha çok lekeleyebilirsiniz. Çok dikkatli olmalısınız.
Sert zeminlerde pas lekeleri için su ve karbonat çözeltisini deneyebilirsiniz. Bastırarak bir sünger yardımıyla ovalayabilirsiniz. Pas sökücü ticari bir ürün zeminde daha etkili sonuçlar almanıza yardımcı olabilir.
Giysileriniz, halınız ve döşemelerinizdeki pas lekelerini çıkarmak için bu pas lekesi çıkarma kılavuzunu kullanın ve temizlik blogumuza göz atarken kumaştaki lekeleri nasıl çıkaracağınız hakkında daha fazla bilgi edinin . Kendin yap temizleme ve dezenfekte etme ipuçlarından çeşitli ev temizlik hizmetlerine kadar , temiz ve sağlıklı bir evin keyfini çıkarmanıza yardımcı olmak istiyor.